Een andere kijk op bijeenkomsten
Ik kom op een hoop bijeenkomsten. Meeting-out-of-the-box noem ik dat. Een mooie en effectieve manier om leuke mensen uit andere werelden te ontmoeten, mezelf te verrijken met kennis en inzichten, en om toegang te krijgen tot voor mij nieuwe werelden. Daarnaast dwing ik mijn brein om nieuwe patronen aan te gaan, buiten de normale routine, waar elk menselijk brein nu eenmaal van houdt.
Sinds kort heb ik nieuw jargon onder de knie gekregen om te kunnen benoemen wat een leuke bijeenkomst nu een leuke bijeenkomst maakt. Ik heb het een paar weken kunnen toetsen op diverse plekken in het land, en ik ben eruit!
Een Unconference
De meeste bijeenkomsten volgen een vast ritme en een vast patroon. Meestal defineert het programma ook de uitkomst. De mensen maken in zo'n geval het verschil. Er is nog een manier om het verschil te maken, door eens nauwkeuriger te kijken naar de architectuur van de bijeenkomst. Eric de Groot, over wie ik al eerder schreef weet daar een hoop over. Een paar jaar terug heeft hij, via een verbinding die ik wist te leggen tussen het VNG en hem het jaarlijkse burgemeesterscongres tot een groot succes weten te brengen. Op het web las ik een aantal boeiende artikelen over het fenomeen "Unconference". Kort door de bocht, een bijeenkomst waar de deelnemers ter plekke het programma maken en waarin ieder een bijdrage kan leveren, veel anders dan de meeste bijeenkomsten waarin de interactie beperkt is tot degene die naar de interruptiemicrofoon durft te lopen.
De voordelen:
1. Betere positie voor de sprekers. De "expert" die voor de groep staat, mag ter plekke bewijzen hoe
boeiend hij is. Op veel bijeenkomsten is de spreker een "beroemde" expert, die meer credits krijgt
dan nodig, of verstandig...Deze afstand tussen spreker en publiek zorgt zelden voor een dynamiek
waar ook de "expert" iets van kan leren.
2. Toetsen van eigen kennis. Bij een Unconference is een van de leidende gedachten, dat de
sprekers en het publiek kennis uitwisselen en toetsen aan eigen ervaring en kennis. Op die manier
komt de informatie veel beter en dieper binnen. Deze meer interactieve manier van spreken zorgt
voor een veel hoger niveau van kennis.
3. Communiceren zoals het bedoeld is. Ik heb ooit van een vriend uit Ierland, Paul Hughes, geleerd
dat communiatie twee andere mooie begrippen in zich bergt. "To commune" Mensen bijelkaar
brengen, en "Unify", mensen tot elkaar brengen. Mijn stelling is dat zeker 90% van de communicatie
tussen mensen dit niet tot stand brengt. Een Unconference draagt bij tot betere communicatie
tussen de deelnemers onderling en tussen de sprekers en de deelnemers.
4. Betere verbondenheid. Tijdens de meeste bijeenkomsten kom er ik niet achter wat het grootste
deel van de mensen doet, wat ze drijft en bezighoudt, of waar ze goed in zijn, voor bij heel
waardevolle informatie. Als iedereen meer van zichzelf kan laten zien tijdens een bijeenkomst, en er
meer interactie is, kun je door de inbreng van de andere deelnemers een hoop over ze te weten
komen, een prima uitgangspositie voor een goed gesprek achteraf!
5. Betere balans in het kosten-baten model. Bij een unconference kijken de mensen samen wat ze
nodig hebben om bij elkaar te kunnen komen. Als daar kosten bij gemaakt moeten worden, worden
ze verdeeld daar draagkracht en verder hoofdelijk verdeeld. Dit lost het mijns inziens grote probleem
op, dat er een hoop waardevolle mensen zijn die kunnen en willen bijdragen aan een bijeenkomst
niet kunnen komen omdat ze de entreeprijs niet kunnen betalen.
Voorbeelden:
Al doende leert men, en ik werk eigenlijk al jaren met dit model. Natuurlijk is het fijn als zaken helemaal tiptip geregeld zijn, en mensen precies weten waar ze aan toe zijn. Aan de andere kant hebben houtje-touwtje bijeenkomsten ook hun charme. Wederom, de mensen maken het verschil. Als ik zelf bijeenkomsten organiseer of plan, probeer ik zoveel mogelijk ruimte te houden voor iniatieven ter plekke die het gebeuren een wending geven, mits het het eindresultaat ten goede komt.
De Authenticiteitsbijeenkomsten
Elke maand, op de eerste en tweede donderdag van de maand, worden er in het Noorden bijeenkomsten georganiseerd. Ze zijn vrij toegankelijk, er is koffie en fris, er zijn koekjes en er is drank na tijd. Elke maand hebben we een spreker, die er NIETS voor krijgt, behalve een zaal met nieuwsgierige mensen en waardevolle feedback. We nodigen alleen sprekers uit die het zo leuk vinden om passievol te vertellen, dat ze bij wijze van spreken zelfs zouden willen betalen om te mogen spreken. En mocht daar een keer een bekende Nederlander tussen zitten, dan kondigen we die aan als mysteryguest, om te voorkomen dat mensen om de verkeerde redenen komen. Aan het einde staat er een doos waar mensen geld in kunnen gooien, als donatie. Meestal zit er meer in de pot, dan dat er kosten gemaakt zijn, waardoor we de kosten kunnen opvangen als we een keer tekort komen. De onderwerpen zijn zeer uiteenlopend, van orthomoleculaire geneeskunde, tot en met trendwatching en demografie. Soms zijn er 5 mensen, soms 20. En altijd is het prima, kwaliteit van interactie is belangrijker dan kwantiteit van deelnemers.
Het Natural Networking Festival
Aan het einde van de zomer organiseer ik, met een aantal boeiende mensen het NNF, een broedplaats van boeiende en creative mensen, met wat lekker eten, drank, muziek en kampvuur erbij... 4 dagen lang samenzijn en kennis, ideeen, contacten en ervaringen uitwisselen. Invitee only, maar de meeste mensen weten de weg wel te vinden...
Great place to live
Samen met Pentascope, Great place to work en Nieuwe Garde ben ik samen met JanWillem Wolff betrokken bij de het Great place to live platform. Vier keer per jaar komt er een "goed" nieuws krant uit, en na elke krant worden er bijeenkomsten georganiseerd, volgens de unconference methode.
Ik blijf graag op de hoogte van andere unconference-achtige bijeenkomsten, mocht je ze kennen, post ze dan vooral hier. Chris Heuer heeft er HIER ook wat aardigs over geschreven.
Laatste reacties