All you can eat
De meeste mensen zijn wel bekend met het fenomeen "all you can eat" waarbij je voor een vast bedrag onbeperkt kunt eten, tegen een niet altijd al te hoge prijs. Afgelopen week had ik een "All you can read"
Boeken en de Rabobank
Het begon allemaal een aantal maanden gelededen, toen ik ging verhuizen van het Rabobankgebouw in Assen, waar ik anderhalf jaar lang kantoor mocht houden naar mijn thuiswerkplek. Verreweg de meeste spullen die ik moest verhuizen bestond uit een grote stapel dozen met boeken. Ik werk het liefst in de buurt van boeken. Ik lees ze graag, kijk er graag in , en deel die kennis en ervaring of verwondering met de mensen met wie ik werk. Bij de Rabobank hadden de meeste nieuwsgierige mensen al ontdekt, dat als je wat nieuws wilt leren,je bij mij gewoon een boek (of een stapel boeken) uit de kast kon halen. Ik houd nooit bij waar die boeken blijven, ik vertrouw er gewoon op dat ze of terugkomen, of op een andere mooie plek terecht komen. Nu ik niet meer in het Rabobank gebouw zit, zitten ze daar dus zonder boeken, en niet tot ieders tevredenheid.
Overwaardering van opleidingen
"The difference between where you are today and where you'll be in five years from now will be found in the quality of books you've read" (Jim Rohn)
"You wasted $150.000 on an education you coulda got a buck fifty in late charges at the public library"
(Matt Damon als Will Hunting in de film "Good Will Hunting"
Deze twee quotes horen bij mijn favorieten. Mensen die willen leren, zullen altijd de weg vinden, en die hangt niet perse samen met het sparen voor een dure MBA-opleiding. Overal zijn inspirerende mensen te vinden die met plezier hun kennis overdragen, en een hoop kennis en informatie kun je gratis vinden op het web, en in boeken.
Welk scenario zou de grootste waarde vertegenwoordigen?
Veel grotere organisaties geven al gauw een 300.000 euro uit aan opleidingen per jaar. Helaas worden opleidingen vaak toegekend aan de High-potentials, de zogenaamde toppertjes, terwijl het volgens mij veel slimmer is om de grote massa in een organisatie te stimuleren om kennis op te doen. Stel nou, dat je geen 300.000 uitgeeft aan opleidingen, maar 295.000 aan opleidingen, en 5000 euro aan boeken. Geen nieuwe boeken, maar tweede hands, in prima staat. Volgens mij gaan mensen in een organisatie dan de boeken die ze willen lezen, in hun eigen tijd lezen, en als de boeken de moeite waard zijn, die kennis delen met collega's die vervolgens die boeken ook gaan lezen.
Mijns inziens een leukere en goedkopere manier van "opleiden" dan via de traditionele weg. Een grote managementgoeroe heeft ooit geroepen dat in de concurrentiestrijd van morgen, de enige manier om te concurreren is het vermogen om sneller te leren dan je concurrent. Het goede nieuw? dat hoeft dus helemaal niet duur te zijn!
All you can read
De mensen bij de Rabobank in Assen zagen er wel wat in, zo'n eigen bibliotheek. Ik heb een mooie ex-libristang laten maken, en elk boek wordt zo voorzien van een mooi stempel met de tekst: Rabobank Assen, terugbrengen of doorgeven. Nu maar hopen dat er veel boeken worden doorgegeven.
Maar ja, welke boeken stop je in zo'n bibliotheek? Dat mocht ik dus zelf doen! Samen met Fanny Koerts heb ik een avond in de Slegte mogen doorbrengen, om te bedenken welke boeken allemaal zouden kunnen leiden tot meer plezier en inzicht bij de rabobank mederwerkers (en klanten). Wat een adrenaline rush! In een boekenwinkel zijn, zonder te hoeven nadenken of je een boek wel mee zou nemen om budgettaire redenen. Wat was ik blij dat ik voor tweedehandsboeken had gekozen, hierdoor zou de bibliotheek sneller gevuld worden en de boeken daar zijn in prima staat, voor een fractie van de nieuwprijs.
Volgende maand gaan we weer, als er weer nieuwe boeken zijn. En volgende week gaan we naar het hoofdkantoor van de Slegte in Amsterdam, daar hadden ze wel oren naar deze kijk op boeken.
Tips voor wat er nog allemaal in die bibliotheek zou moeten staan zijn welkom!
Laatste reacties