Doorbraak
Ik ben eruit! Soms bedenk je iets, vertel je erover, en ontdek je pas veel later dat je iets bijzonders ontdekt hebt. Ik had geluk, het kostte mij maar een paar weken. Ik geef steeds vaker lezingen, op veel gebieden, maar de kern draait om mijn verhaal over de kunst van het verbinden.
Informatie
Veel mensen zien mij als een netwerker. Toch voldoe ik niet aan het heersende beeld van de netwerker. Ik heb niet eens visitekaartjes, en niets te koop! En op de vraag"Goh Martijn, hoe noem je jouw werk dan?" antwoord ik meestal "Verbinder". Van mensen, informatie en ideeen. Mijns inziens heb je alledrie nodig om iets in beweging te krijgen. Wat mij onderscheid van veel mensen is mijn honger naar kennis en informatie. Ik zie het deze net als Lego. Je kunt er van alles mee maken.
Ik onderscheid voor het gemak even drie soorten informatie, op het gevaar af, om in een soort definitiekwestie terecht te komen.
1. Sociale informatie. Informatie over mensen met wie je te maken hebt of krijgt. Waar worden ze blij
van, wat drijft ze, en hoe zitten ze in elkaar. Heel waardevol voor als je iets met
of van die mensen gedaan wilt krijgen.
2.Strategische informatie. Informatie die je eerder hebt dan een ander, en waarmee je een strategisch
voordeel kunt behalen. Je hoort bijvoorbeeld net iets eerder dan een ander
over een op handen zijnde klus.
3.Inhoudelijke informatie. Informatie die je praktisch kunt gebruiken, over bijvoorbeeld het verwijderen
van een computervirus (Als je een PC ipv een mac gebruikt :) )
Duurzaam succesvol
Hoe kom je nu aan steeds de juiste informatie, zodat je steeds de juiste beslissingen kunt maken, om daarmee duurzaam succesvol te zijn?
Bij alles wat je doet, neem je beslissingen, deels op je intuitie, deels op onbewust verzamelde informatie, en deels op bewust verzamelde informatie. De kunst is dus, om duurzaam de juiste beslissingen te nemen. Dit vereist dat je zoveel mogelijk gevalideerde informatie vergaart, zodat je een juiste inschatting kan maken van de situatie.
Lui en praktisch
Goed nieuws voor luie mensen. Uit onderzoek is gebleken, dat veel mensen voor de juiste informatie domweg vertrouwen op de mensen in hun omgeving. Het is gewoon niet te doen, om altijd maar, zelf alle informatie te vergaren. Dus je vraagt wat rond in je omgeving, en je pleegt wat telefoontjes, en voila, je hebt een aardige inschatting van de situatie, en je maakt op basis van die informatie, en je intuitie een keuze.
De beste manier om aan zo hoogwaardig mogelijke informatie te komen, is dus om bij de goede mensen in de buurt te komen, en te blijven.
Stelling
En zo bedacht ik mijn eerste stelling. De stelling van Aslander zeg maar...
"Netwerken is in feite niets anders, dan het vergaren en instandhouden van informatieposities"
Waarom netwerken mensen uberhaupt? Voor zaken? voor de gezelligheid? Vast! Wellicht vind je het een open deur, maar het is mijn stelling overtuiging, dat de enige reden voor mensen om te netwerken, het vergaren van gevalideerde informatie is. Sociale, strategische en inhoudelijke informatie, met een menselijke waardering aan die informatie. Dus degene die de informatie verstrekt, is bepalend voor jouw oordeel over die informatie. Mensen komen op netwerkbijeenkomsten, om zich te verrijken met informatie, die ze helpt om succes te kunnen behalen, of dat nu zakelijk of prive is.
Vertrouwen
Mensen geven je pas hoogwaardige informatie als er sprake is van vertrouwen. Daarom krijgen mensen die voor het eerst op een "netwerkborrel" komen, vaak niet meteen alle informatie die ze zouden willen hebben. Het is eigenlijk een soort ruilspel, waarbij vertrouwen bepaald hoeveel informatie je krijgt. Daarom is de beste strategie die je kunt volgen, een kwestie van goed luisteren naar je gesprekspartner. Scan goed af waar hij of zij behoefte aan heeft, en geef. Geef alle informatie die van waarde kan zijn voor je gesprekspartner aan hem door, zodat je vertrouwen opbouwd, en later waardevolle informatie terugkrijgt.
De kracht van een netwerk
Een krachtig netwerk, wordt door drie elementen bepaald. De omvang, de diversiteit, en de mate van interconnectiviteit. De eerste twee zorgen voor de content, de lego, op basis waarvan je kunt bouwen. Immers, hoe meer informatie er voor je toegankelijk is, en hoe hoger de diversiteit van die informatie, hoe meer kans op bijzondere combinaties. Het derde element, interconnectiviteit zorgt voor vertrouwen. Hoe meer mensen met elkaar onderling met elkaar verbonden zijn, hoe meer vertrouwen er in een netwerk is. Je laat het wel uit je hoofd om de boel te belazeren, of om onbalans te veroorzaken. Mensen in een netwerk met een grote interconnectiviteit weten dat, en vertrouwen de mensen in het netwerk. Hierdoor gaat hoogwaardige, gevalideerde informatie sneller rond in het netwerk, zodat iedereen sneller en beter beslissingen kan nemen. Dit maakt "leden" van zo'n netwerk succesvoller.
Informatie is overal
Maar gevalideerde, en met name sociale en strategische informatie, haal je uit netwerken. en het is deze informatie die bepaald of je succes hebt in hetgeen je aan het doen bent. En als je je bewust bent van het feit dat je eigenlijk netwerkt om informatie te vergaren, dan kun je er meer en beter op letten.
Ander geluid
Ik roep het wel vaker, de hype over netwerken is nog maar net begonnen. Toch hoor ik "vakbroeders" (met wie ik overigens veel en prettig contact heb) verrassend zelden praten of schrijven over het specifieke aspect aan netwerken dat ik geprobeerd heb te duiden in dit artikel. Veel netwerken zijn kennis, of businessgedreven, al dan niet geografisch bepaald. Mijn interesse gaat uit naar attitude-gedreven netwerken, waarin mensen met soortgelijke houdingen t.o.v. de wereld verbonden zijn. Ik denk dat deze netwerken van nature sneller kennis en informatie delen, en daarmee een hele andere insteek hebben dan andere netwerken.
Laatste reacties