All you can eat
De meeste mensen zijn wel bekend met het fenomeen "all you can eat" waarbij je voor een vast bedrag onbeperkt kunt eten, tegen een niet altijd al te hoge prijs. Afgelopen week had ik een "All you can read"
Boeken en de Rabobank
Het begon allemaal een aantal maanden gelededen, toen ik ging verhuizen van het Rabobankgebouw in Assen, waar ik anderhalf jaar lang kantoor mocht houden naar mijn thuiswerkplek. Verreweg de meeste spullen die ik moest verhuizen bestond uit een grote stapel dozen met boeken. Ik werk het liefst in de buurt van boeken. Ik lees ze graag, kijk er graag in , en deel die kennis en ervaring of verwondering met de mensen met wie ik werk. Bij de Rabobank hadden de meeste nieuwsgierige mensen al ontdekt, dat als je wat nieuws wilt leren,je bij mij gewoon een boek (of een stapel boeken) uit de kast kon halen. Ik houd nooit bij waar die boeken blijven, ik vertrouw er gewoon op dat ze of terugkomen, of op een andere mooie plek terecht komen. Nu ik niet meer in het Rabobank gebouw zit, zitten ze daar dus zonder boeken, en niet tot ieders tevredenheid.
Overwaardering van opleidingen
"The difference between where you are today and where you'll be in five years from now will be found in the quality of books you've read" (Jim Rohn)
"You wasted $150.000 on an education you coulda got a buck fifty in late charges at the public library"
(Matt Damon als Will Hunting in de film "Good Will Hunting"
Deze twee quotes horen bij mijn favorieten. Mensen die willen leren, zullen altijd de weg vinden, en die hangt niet perse samen met het sparen voor een dure MBA-opleiding. Overal zijn inspirerende mensen te vinden die met plezier hun kennis overdragen, en een hoop kennis en informatie kun je gratis vinden op het web, en in boeken.
Welk scenario zou de grootste waarde vertegenwoordigen?
Veel grotere organisaties geven al gauw een 300.000 euro uit aan opleidingen per jaar. Helaas worden opleidingen vaak toegekend aan de High-potentials, de zogenaamde toppertjes, terwijl het volgens mij veel slimmer is om de grote massa in een organisatie te stimuleren om kennis op te doen. Stel nou, dat je geen 300.000 uitgeeft aan opleidingen, maar 295.000 aan opleidingen, en 5000 euro aan boeken. Geen nieuwe boeken, maar tweede hands, in prima staat. Volgens mij gaan mensen in een organisatie dan de boeken die ze willen lezen, in hun eigen tijd lezen, en als de boeken de moeite waard zijn, die kennis delen met collega's die vervolgens die boeken ook gaan lezen.
Mijns inziens een leukere en goedkopere manier van "opleiden" dan via de traditionele weg. Een grote managementgoeroe heeft ooit geroepen dat in de concurrentiestrijd van morgen, de enige manier om te concurreren is het vermogen om sneller te leren dan je concurrent. Het goede nieuw? dat hoeft dus helemaal niet duur te zijn!
All you can read
De mensen bij de Rabobank in Assen zagen er wel wat in, zo'n eigen bibliotheek. Ik heb een mooie ex-libristang laten maken, en elk boek wordt zo voorzien van een mooi stempel met de tekst: Rabobank Assen, terugbrengen of doorgeven. Nu maar hopen dat er veel boeken worden doorgegeven.
Maar ja, welke boeken stop je in zo'n bibliotheek? Dat mocht ik dus zelf doen! Samen met Fanny Koerts heb ik een avond in de Slegte mogen doorbrengen, om te bedenken welke boeken allemaal zouden kunnen leiden tot meer plezier en inzicht bij de rabobank mederwerkers (en klanten). Wat een adrenaline rush! In een boekenwinkel zijn, zonder te hoeven nadenken of je een boek wel mee zou nemen om budgettaire redenen. Wat was ik blij dat ik voor tweedehandsboeken had gekozen, hierdoor zou de bibliotheek sneller gevuld worden en de boeken daar zijn in prima staat, voor een fractie van de nieuwprijs.
Volgende maand gaan we weer, als er weer nieuwe boeken zijn. En volgende week gaan we naar het hoofdkantoor van de Slegte in Amsterdam, daar hadden ze wel oren naar deze kijk op boeken.
Tips voor wat er nog allemaal in die bibliotheek zou moeten staan zijn welkom!
Kijk, dat vind ik nu een mooi idee! Ga ik ook eens over nadenken. Ik heb een hele stapel gelezen boeken (die ik overigens wel zelf betaald heb) en ik kreeg laatst al de vraag wanneer ik ze ga uitlenen ;-)
Geplaatst door: Hans Mestrum | donderdag 27 april 2006 om 10:41:28 Europe/Amsterdam
Hoi Martijn,
Ik heb jouw boekenkast idee hier even bij KPN bij een persoon ter sprake gebracht en merkte dat er een aantal vraagtekens rezen. Men begrijpt een aantal dingen niet en ik vond het prima vragen/opmerkingen dus bij deze :
- hoe voorkom je dat de boeken in de kast thuis terechtkomen en daar nooit meer uit gaan, ongelezen
- "ik heb nooit tijd om te lezen, welk nut heeft een boek dan" (is dat bij de rabobank ook zo?)
- bij een externe opleiding wordt er echt een gelegenheid gecreeerd waarin er geen telefoon is, geen druk schema met todo dingen maar waarbij je er echt voor gaat zitten om informatie tot je te nemen, bij een boek is dat er niet, zodoende ziet men een boek niet als vervanging van een cursus/deel ervan en ziet deze persoon in ieder geval het nut er totaal niet van in.
Kan je hier wat mee? Kan je er wat over vertellen? Heb je meer input nodig?
Groetjes, Martin
Geplaatst door: Martin Milner | donderdag 11 mei 2006 om 13:48:58 Europe/Amsterdam
Hoi Martin,
leuk , dat organisaties hierover nadenken...
Hoe ik voorkom dat boeken verdwijnen? Niet! Als men de eigen medewerkers al niet meer kan vertrouwen, dan kan je net zo goed de tent opheffen. Elk boek is voorzien van een Ex-libris stempel met de tekst: Rabobank Assen, doorgeven of terugbrengen! Worst case verdwijnen boeken en ziet iemand later dat het eigendom is van de Rabobank. En aangezien we de boeken bij de Slegte halen, is het niet erg als er af en toe een boek verdwijnt...
De bibliotheek is NIET bedoeld voor mensen die geen tijd hebben om te lezen. Mensen die vinden dat ze er geen tijd voor hebben, zouden er tijd voor kunnen maken, en bijvoorbeeld eens een boek kunnen lezen over speedreading of over time-management. Mensen die zijn opgehouden te lezen, zijn wat mij betreft (de enkelen die zonder kunnen daargelaten) opgehouden met zichzelf te ontwikkelen, en zitten in veel gevallen op een dood carrierepad.
Als je een kosten-baten analyse zou maken, denk denk ik toch, dat het boek het gaat winnen van de opleiding. Doorlopend lezen levert volgens mij gegarandeerd meer op dan af en toe een dure opleiding.
Zo te lezen is de persoon die je hier over sprak vaak afgeleid op het werk, en ziet hij of zij een boek , en het jezelf verrijken met kennis niet als een slimme strategie... Toch zijn er veel slimme boeken over hoe om te gaan met afleidingen op je werk....
Geplaatst door: Martijn Aslander | donderdag 11 mei 2006 om 15:31:35 Europe/Amsterdam