« Blog on, we might learn something | Hoofdmenu | Techtip: snel vinden in Windows »

Reacties

MarkNijssen

Leuk stuk.
Ik vraag me alleen af hoe organisaties omgaan met die vrijheid die je ze geeft. Zijn mensen die je advies geeft wel 'klaar' voor deze manier van beloning? En hoe gaat men hiermee om en hoe meet je zoiets eigenlijk? Leveren nieuw opgezette bedrijven of beginnend adviseurs dan net zo veel waarde als adviseurs of organisaties met een lange staat van dienst?
Dit naar aanleiding van je laatste regel ;-)

Petra Moes

Je slaat de spijker op z'n kop: hoe moet ik in godsnaam beginnen en heb ik dan nog wel genoeg te eten.... : )
Om aan startkapitaal te komen voor mijn bedrijf ga ik velen benaderen om mij geld te lenen of te doneren. In de allereerste plannen zag ik voor me dat rondom het gedachtengoed van mijn onderneming een netwerk zou ontstaan van zeer diverse mensen, met het geld als bindmiddel. In de loop van de tijd, door gesprekken met mensen die hier niet mee bezig zijn of waarvoor dit nieuw is heb ik dit idee laten varen, is het naar de achtergrond geraakt. Maar nu is het er weer helemaal, want dat beeld 'klopt wel'. Alleen niet met slechts het geld als bindmiddel.... Alles wat een ieder in te brengen heeft. Deze ideeen heb ik al langer maar vonden maar geen vaste grond. Wat ben ik blij om jouw stukjes te lezen. Geeft nieuwe impuls voor mijn uitnodigingsbrief (die eerst een bedelbrief leek). Realiseer me ook dat fora en blogs voor zo'n 80% van mijn netwerk niet actueel is. Iets om over na te denken, hoe dan wel.
En wat betreft waar begin ik in godsnaam.... ik zie een evenement voor me, geen traditioneel congres of seminar maar plek waar vooral mensen samenkomen om in dialoog te gaan. Waar de kennis van de aanwezigen zo veel mogelijk tot recht komt. Over dit soort onderwerpen. Met de uitgangspunten die je eerder in een post noemde: betalen bij de uitgang. Laten we maar een keer bellen/mailen. Groet van Petra

martijn aslander

Dank voor de reacties!

Mark, eigenlijk werk ik (open deur?) niet met organisaties, wel met mensen, en voor mij is het zaak om goed in te schatten of ze er klaar voor zijn. Meestal help ik ze een handje en hebben we het er gewoon over. Laten zien van mijn kant, wat ze voor mij terug zouden kunnen doen helpt ook erg goed. Voor mij is het een goed filter, om op die manier de mensen over te houden, die deze manier van waarde benaderen ook echt begrijpen. Dat meten laat ik maar achterwege. Uiteindelijk gaat het om balans tussen inspanning en beloning, en geld is daarbij niet altijd de handigste graadmeter. Op je vraag over wie het meeste waarde levert moet ik je het antwoord schuldig blijven. Dit verschilt van keer op keer. Wat voor mij heel erg helpt is het focussen op de mens, en niet op de organisatie.

Petra,
geld als bindmiddel? Waarde als bindmiddel lijkt me veel handiger. Plekken waar mensen in dialoog gaan? Tijdens het Natural Networking Festival 2004 kun je je lol wel op denk ik! Wat heb je nodig om te kunnen starten? Hybride modellen zijn het handigste om mee te beginnen. Zoek een leuk baantje dat je basis dekt, en gebruik de rest van je tijd om hard aan het realiseren van je doelen te werken. Zodra je extra tijd buiten je baan meer oplevert dan je baan. kun je daar weer een dag korter gaan werken. Die Amerikanen zeggen het zo mooi, in die films: "Freedom has it's price" en zo is het. Maar als je echt iets wilt, ga er dan voor! En connect met alle mensen, informatie en ideeen die je kunt gebruiken, en geef alles wat je zo kan weggeven, weg! Maar wel aan de goede mensen en op de goede plekken!

Jan Willem Wolff

Aan de ene kant is het te waarderen, vragen om welke waarde je levert. Aan de andere kant heb je het risico dat je geen zakelijke afspraak kunt maken over wat je levert en of je je daaraan houdt. Het meest vreemde is dat in onze economie geldt "wat niks kost is niets van waarde". Dus: voor veel mensen geldt dat als ze niet hoeven te betalen ze het ook niet doen! Tot slot prikkelt het mij als adviseur nog net iets meer als ik een goed betalende klant heb en het is (dus) spannend, dan wanneer ik een klant heb die zegt: "doe maar je best en ik zie wel wat ik ga betalen".
Conclusie: er is meer over te zeggen.

Annedien Hoen

Er is meestal diepgaand inzicht en verregaand causaal denkvermogen voor nodig om waarde te zien, erkennen, onderkennen, begrijpen en waarnemen. Als je een broodje verkoopt heb je iets om geld voor te vragen, of als je een broodje weggeeft heb je iets om van te zeggen: "Zeg jij maar wat dit je waard is.". Mensen kunnen daar redelijk eenvoudig een uitspraak over doen.

Een uitdaging waar veel getalenteerde mensen zich voor gesteld zien is dat hun waarde (of misschien zelfs: meerwaarde) soms moeilijk inzichtelijk te maken is, in beginsel met name voor henzelf, en dat anderen hier dankbaar gebruik van maken, zonder dat er zichtbaar gemaakt wordt wat de verdienste nou eigenlijk is. Bijvoorbeeld: sommige mensen hebben een stimulerende, inspirerende (voedende!) uitwerking op anderen. Dit vinden ze zelf gewoon (zien de MEERwaarde hier vaak niet van, ook omdat er maatschappelijk gezien weinig expliciete waarde aantoegekend wordt) en mensen laven zich vaak aan die bron- de ander voedt z'n succes ermee en de inspirator in kwestie boekt vaak weinig vooruitgang en blijft in zo'n schaduwpositie.

Ik ken bijvoorbeeld iemand die kortstondig observerend en af en toe essentiële vragen stellend tot de kern van een zaak doordringt en dan met twee of drie analyses en ideeën de boel 'kloppend' maakt-- niet geheel onbelangrijk. Het lijkt alsof die persoon een beetje door de situatie heenfladdert en in 10 minuten is het uiteindelijk bekeken (analyse, advies). Dit wordt vaak niet op waarde geschat: meestal willen de betrokken partijen juist WEL een advies op papier en belangrijk uitziende adviezen terug kunnen lezen. Ze begrijpen dan waar ze voor betalen en bovendien hebben ze dan iets om mee te wapperen naar meerderen. Soms is het een kwestie van een beetje schipperen.

Hoeveel uitvinders worstelen met dit probleem? Ze lopen even langs een productielijn, wijzen naar drie bottlenecks in het proces, geven 3 suggesties hoe het beter kan en dat was dat.
Netto resultaat: de fabriek verdubbelt binnen een jaar haar omzet. De uitvinder in kwestie krijgt een kop koffie van de baas, een schouderklop, en nog bedankt!

Kleden we diezelfde man in een Oger pakje en geven we hem een nappaleren schrijfmap en dure, met goud ingelegde Waterman vulpen mee en laten we hem vier weken doen over de 'analyse' van de 'supply chain' en 'logistic analysis' en 'production restraint audit' en noemen we hem 'production efficiency consultant' dan kunnen we ineens € 1200 per dag schrijven,kassa!

Wat dat aangaat kunnen we in dit opzicht veel leren van succesvolle kunstenaars. Hun truukje is 'intangible' (en ik zeg 'truukje' in alle respect!) maar ze zijn erin geslaagd om daarin waarde te laten ontstaan. Die prachtige Anton Heyboer maakte hier helemaal geen geheim van. Die vond het alleen maar een goeie bak dat hij zo populair was en schilderde grijnzend met twee kwasten tegelijk op twee stukken papier, gooide het op de grond en zei dan: "En hier betalen mensen dan grof geld voor." (Of iets van die strekking.) Jammer dat zo'n succesformule van een kunstenaar niet te ontrafelen en dus te imiteren is, hoewel het voor een deel wel toe te passen is. Ik heb een jaar op de kunstacademie gezeten en miste een 'praktisch' element (oh, en heel knap: zelfs voor de richting Vrije Kunst was ik nog te eigenwijs ;-) dus dat werd 'm niet voor mij, maar heb er veel van geleerd.

Voor de beeldvorming: ik ben niet cynisch over je model en zie het als een oplossingsrichting van eenzelfde uitdaging als waar ik me zelf voor gesteld zie. Ik vind het fantastisch dat je deze aanpak kiest, ook omdat je een pad baant voor 'mensen zoals jij' en hiermee misschien zelfs wel een nieuw era inluidt. De genetwerkte, intangible-gebaseerde, conceptuele 'free agent nation' (sorry voor al het Engels) wordt in jou weerspiegeld in een vorm die veel (schijn)zekerheden overboord heeft gegooid. Bovendien veroorzaakt het erg veel dynamiek rondom je persoon, wat bijdraagt aan de waardecreatie.

Anderzijds vraag ik me ook af of er een deel bijgeloof inzit, namelijk het wereldwijd verbreide bijgeloof over het systeem genaamd "geld". Deze entiteit heeft meer macht over mensen dan we willen toegeven en maar weinig mensen zijn echt vrij van dit bijgeloof en vervangen het ene met het andere. Zeggen dat je niet in bijgeloof gelooft en DUS onder een ladder doorlopen is ook bijgeloof, namelijk dat het je *niet* zal schaden als je dit doet. Door in donaties te gaan redeneren neem je een andere positie in ten opzichte van het concept, maar je bent nog steeds een stuk op hetzelfde schaakbord als wanneer je vantevoren je tarief vaststelt. In jouw geval heeft ervaring uitgewezen dat je in staat bent waarde te creëeren en vormt een deel van de mensen die jij helpt de bron van geld dat je nodig hebt om pindakaas van te kopen. Toegang tot pindakaas vind je ook goed, maar ik vraag me af wat je zou doen als iederéén je pindakaas zou bieden. Zou je dan een pindakaaswinkel beginnen om de waarde uit de pindakaas 'los te krijgen' en er alsnog geld van te maken zodat je daar benzine van kunt kopen? Zou je pindakaas gaan ruilen voor benzine? Pindakaas voor toegang tot benzine? Pindakaas voor een OV-kaart? (Enzovoorts)

Ik ben momenteel het boek "Global Mind" (Howard Bloom) aan het lezen en hierin komt steeds naar voren dat wat bijvoorbeeld voor bacteriën geldt ook voor mensen geldt: Degene die van waarde is krijgt nog meer, degene die niet van waarde is, daarvan wordt zelfs het weinige dat hij heeft afgepakt.
Als niemand je oplossingen (contributie aan de wereld) nodig heeft, als ze niet werken of niet zinvol zijn dan kwijn je weg! Sterker nog, je lichaam gaat stofjes aanmaken waardoor je in een hoekje wil wegkruipen en sterven. Letterlijk. Howard Bloom haalt veelvuldig Mattheüs 13:12 aan:
"Want wie heeft,dien zal gegeven worden, en hij zal overvloediglijk hebben; maar wie niet heeft, van dien zal genomen worden, ook dat hij heeft."
Zou dit kunnen verklaren waarom mensen hun oplossingen desnoods gratis weggeven? Ook al ben je er in economisch opzicht een beetje verbolgen onder; je beloning hoeft niet per sé geld te zijn-- als je oplossing gebruikt wordt ben je van waarde, dus maak je biochemisch gezien waarde voor jezelf. Namelijk: je voorkomt een biochemische omslag in jezelf die er voor zorgt dat je depressief wordt en suïcidaal... die te duur betaalde 'waarde-loze' adviseurs hebben groot gelijk dat ze die positie niet zomaar opgeven dus. Een kwestie van leven of dood.

Mooi onderwerp!

Annedien
(netwerkfilosofe)

;-)

justien

Gaaf stuk, dank je Martijn!

ik ga met leifde en vaakte naar verwijzen naar de "Methode Martijn".


Veel groet,

Justien

Annedien Hoen

Lees ook de discussie hierover op http://www.lancelots.nl :

http://www.lancelots.nl/forum/showthread.php?p=865#post865

Frank Meeuwsen

Hey Martijn

Zoals beloofd zou ik dit stuk nog eens goed doornemen. Erg interessant en ja, ik voel er zeker wel wat bij. Maar als ik nu gewoon heel praktisch kijk naar menige situatie: Er moet een hypotheek/huur/auto worden betaald. Elke maand. Er moet eten op tafel komen voor 1 of 2 of meer mensen. Elke maand. Je hebt simpelweg onkosten zoals kleding of een wasmachine die vervangen moet worden.
Dat zal ergens van moeten worden betaald. Ik denk dat je zonder een vast inkomen toch wat nerveuzer rondloopt of het gaat lukken om bovenstaande elke maand te betalen.
Begrijp me niet verkeerd, ik vind het idee van leven op donaties een erg interessante. Met name je eye-opener vraag over de waarde van een adviseur is een erg goede.
Maar hoe ga jij om met bovenstaande situatie?

Martijn Aslander

Hoi Frank, dat vreemd, iedereen denkt steeds dat ik een veel onzekerder bestaan heb dan de meeste andere ondernemers.
Als je waarde levert, en op de goede plek, dan zijn inkomsten echt geen issue. Mij npunt is juist, dat de meeste mensen daar niet genoeg bij stilstaan, en in allerlei kunstmatige, maatschappelijk gegroeide rollen gaan zitten. En daarbij vasthouden aan schijnzekerheden, terwijl ze vaak teveel van zichzelf inleveren, waardoor ze niet genoeg waarde leveren.
Al ik iemand help aan een mooie klus, of ik los een groot vraagstuk op van een ondernemer, dan wordt dat doorgaans prima beloond.

Af en toe is het wat lastig, maar ik kom echt niet te kort, en die vrijheid levert veel meer op naast alleen maar geld.

Erik Lambers

Een reactie op een reactie van Martijn op een reactie van Frank Meeuwsen op 17 mei j.l.

Mensen zijn vaak naarstig op zoek naar zekerheden. Hierdoor vergeten ze dat ze afhankelijk worden waardoor ze de onzekerheid krijgen waar ze juist zo bang voor zijn!

Abdul-Rahman Advany

Hey martijn, na aanleiding van je tweet (http://twitter.com/resourcerer/statuses/693481102).

Het leuke is van jou manier van werken, naar mij mening, is dat je niet alleen waarde toevoegd waar je waarde kunt toevoegen maar ook waar je waar WILT toevoegen en waar het NODIG is. Maar wat doe je als andere denken dat je ergens nodig bent, waarde kunt toevoegen maar je zelf daar niet helemaal zin hebt. Je kunt dan of niet doen of een vergoeding vragen om te compenseren. Sanne vertelde mij dit laatst, een combinatie van de manier waarop en wanneer ze achteraf waardeerd.

Een van de vragen is, waar moeten mensen aan voldoen wil je met ze iets gaan doen (je noemt altijd een lijst maar wil hem graag eens hebben ;)?

Wanneer werkt naar jou mening achteraf waarderen wel en niet? en hoe begeleid je het proces van het begrijpen van deze manier van werken aan mensen of bedrijven die het niet snappen?

Wat zijn je goeie en slechte ervaringen met achteraf waarderen?

Kun je voorbeelden van "projecten" noemen die een positief effect hebben gehad door achteraf waarderen?

Kun je voorbeelden van "projecten" noemen die een negatief effect hebben gehad door achteraf waarderen, waarbij vooraf waarderen wellicht beter was uitgekomen?

Kun je voorbeelden noemen waarbij de waardering achteraf groter was dan als je vooraf was gewaardeerd?

greald

Wat je met 'van donaties leven' of 'waardebepaling achteraf' doet is in feite als aanbieder van je dienst het risico van de transactie op je nemen.
En als je het vergelijkt met de praktijk van kermisklanten of (straat)-muzikanten die achteraf met de pet rondgaan, is het niets nieuws.

Als de productie van die diensten feitelijk niets kost is het risico van de transactie ook goed te dragen.
Een liedje spelen, een kunstje vertonen of een kopje koffie drinken en met iemand praten en meedenken kost je nagenoeg niets extra. Gekker nog: je wordt er zelf ook wijzer van. Ook net als muzikanten of kermisklanten die ook toch moeten oefenen en trainen.

Het wordt anders als je als aanbieder voorafgaande aan de productie wel degelijk kosten moet maken.
Dat was het geval in het industriële tijdperk. Toen is men dus overgegaan tot een vaste prijsstelling vooraf. Gek genoeg stelde men die prijzen vaak vast op basis van de gemaakte kosten in plaats van de waarde van het product.
Kosten/waarde van arbeid werd van weeromstuit op de zelfde wijze vastgesteld. Vergeet daarbij niet dat daarvoor ongelooflijk verbeten strijd gevoerd is, ten koste van miljoenen mensenlevens, wereldwijd.
Stukloon is daarbij uiteindelijk vervangen door uurloon, hetgeen als een grote verworvenheid werd gezien.

Zo is men dus tijd voor geld gaan ruilen.
Het is gewoonte geworden, ook voor sectoren waar het niet noodzakelijk was.
Waar men vasthoudt aan gewoonten is men opgehouden met denken. Daarmee is men blind geworden voor betere alternatieven. En dan komt men niet verder.

De reacties op dit bericht zijn afgesloten.

Mijn foto

Bijzondere mensen (zonder site)

  • Fenje Folkers

Diversen

Blog powered by Typepad

Doneer!

  • Uitleg over Doneren
    Hier kun je een bijdrage leveren om het netwerk in stand te helpen houden, en in het bijzonder aan mijn bijdragen daaraan. Een groot deel van mijn tijd besteed ik aan het opsporen van bijzondere mensen en het filteren van grote hoeveelheden informatie. Hier gaan naast veel tijd, ook grote kosten mee gemoeit. In principe vind ik, dat mijn relatienetwerk, en mijn informatiedatabase, en zelfs mijn ideeen voor iedereen gratis(!) toegankelijk moeten zijn, en blijven. Iemand met veel budget zou niet meer "recht" op toegang hebben dan iemand die dat niet heeft. In veel gevallen leveren de contacten met de mensen zonder budget zelfs de meest bijzondere inzichten op. Maar........ Alles op deze planeet draait om balans, en het zou fijn zijn, dat indien je gebruikt maakt van mijn tijd (en de inspanningen die ik heb moeten plegen om al die mensen en informatie op te sporen), je een bijdrage levert aan het instant houden van hetgeen ik doe. Mijn wereld draait om mensen, informatie en ideeen. Om te kunnen blijven doen wat ik doe, heb ik bovenstaande drie elementen ( "bronnen" ) nodig, naast geld. Geld om benzine, treinkaartjes, boeken, tijdschriften en vele koppen koffie te kunnen betalen. Daarnaast heb ik af en toe budget nodig voor hardware, zoals telefoons, headsets, laptops en dergelijke, om zo efficient mogelijk mijn werk te kunnen doen.
  • Doe iets voor een ander
    Je doet iets terug voor mensen in mijn netwerk. Stuur een mail en vertel wat je kunt of wilt bijdragen voor iemand anders, zonder dat je er geld voor terug verlangt.
  • Boeken
    Je koopt een boek voor me, ik lees het en vertel je wat erin staat.... Ik ben boekengek, en geef de meeste boeken ook weer weg of door.... Knowledge wants to be free! Op deze link: http://martijnaslander.tadalist.com/lists/public/237098 kun je mijn postadres vinden en de boeken waar je me blij mee kunt maken!
  • Stort Geld
    Je stort geld op mijn rekening. De prijs van een paar koppen koffie is al voldoende , het gaat om het principe, maar meer mag ook ;) mede door deze bijdragen kan ik doorgaan met wat ik allemaal aan het doen ben. Mijn Rekeningnummer:102771979 t.n.v. M.A.Aslander. (te Borger ) Zet in de omschrijving het woord schenking, dat is belangrijk voor de fiscus.

Stats


Zoomcloud