Een veelgehoorde kreet in de media en de maatschappij, is de roep om leiderschap!
Ons land heeft weer echter leiders nodig, zo heet het. Terwijl ik dit scrhijf beweegt de VVD richting een bijna Amerikaanse campagne over wie de partij zou mogen leiden, met al het gedoe erbij. Wat een zonde van de energie!
D66-dame Loesewies van der Laan heeft het over het feit dat haar partij in haar ogen een 4 scoort op het rapport. Niet best dus. 13 oktober bestaat deze partij 40 jaar. Een mooi moment om de partij op te heffen.
Voor degenen die niet weten waar vrijdag de 13e vandaan komt, op die dag in 1307 mocht koning Filips de vierde van paus Clemens de vijfde de orde van de tempeliers opheffen en mocht ze haar leiders op de brandstapel gooien. Daarna werd de orde ontbonden en ging ze onder- en bovengronds via de vrijmetselarij en andere bewegingen die poogden bij te dragen aan zaken als bewustzijn en zingeving. Dit jaar valt 13 oktober op een vrijdag!
Gewoon maar een idee:
Doe nu als d66 waarvoor je bent opgericht en begin nu eens een echte vernieuwing! De wereld is veranderd en de burger herkent zich niet meer in de politiek. Eens in de vier jaar (en als ze er een puinhoop van maken, iets vaker) geef je als burger je mandaat af aan een partij via je stem, en daarna is het maar afwachten hoe het verder gaat. Dat is toch niet meer van deze tijd?
Nog nooit in de geschiedenis waren zoveel mensen met elkaar verbonden via netwerken, gefaciliteert door goedkope communicatiemiddelen. Nog nooit in de geschiedenis was er zoveel informatie en kennis toegankelijk. Real-time meedenken en meebeslissen van nog nooit zo dichtbij.
Hoe die nieuwe politiek eruit moet zien weet ik niet precies, maar als je naar de ontwikkelingen op het Web 2.0 gebied bekijkt, moet ik constateren dat kennis, en inzicht makkelijker en beter inzichtelijk gemaakt kan worden met webtechnologieen. Waar kan ik als burger mijn mening geven over de missie in Afganistan? En als blijkt dat het hele volk over dezelfde informatie kan beschikken, buiten de geijkte media om, zou er dan een partij zijn in de toekomst die daar naar luistert?
Zou het mogelijk zijn om een partij op te richten zonder leiders, maar vol van leiderschap?
Kijk eens naar deze definitie van leiderschap:
"firm leadership guidance, direction, control, management, superintendence, supervision; organization, government."
Nergens staat hier dat een iemand de leider zou moeten zijn, en ook niet twee iemanden (zoals de PVDA een paar jaar geleden probeerde). Leiderschap tonen betekent in mijn ogen verantwoordelijkheid nemen en bijdragen, faciliteren dat iedereen het beste uit zichzelf kan halen. Servant Leadership dus.
Een van de eerste problemen die opgelost zou moeten worden in een nieuwe manier van politiek bedrijven via een partij is hoe om te gaan met het systeem van cooptatie. Nu geven de burgers hun stem aan de partij, en is er vervolgens geen of nauwelijks nog invloed op de benoeming van de politici.
Cooptatie heeft een negatieve component, namelijk die van vriendjespolitiek, en slecht voor het imago van de politiek in het algemeen. De positieve component, is dat mensen in de partijtop net zo onzeker zijn als iedereen, en liever geen fouten maken. Dus willen ze risico's vermijden bij benoemingen, en benoemen ze iemand die ze vertrouwen. Heel begrijpelijk. Dus zodra we iets aan de vertrouwensfactor kunnen doen, kunnen we cooptatie afschaffen en een nieuw systeem invoeren met een hogere transparantie!
Wie denkt er mee?
Reacties